Fenntartható állandó kínálat kialakítása

Célunkat – egy fenntartható állandó termékkialakítás a természetes vizekből származó halak területén – a következő kritériumok alapján törekszünk elérni:

- Az illegálisan fogott áru kizárása
- Az olyan halfajok kizárása, melyek a nemzeti vagy a nemzetközi fajvédelmi listán szerepelnek, mint fenyegetett (threatened), veszélyeztetett (endangered), erősen veszélyeztetett (critically endangered), védett (protected) vagy ideiglenesen védett (moratorium species)
- A túlhalászott halállomány elkerülése
- A kritikus halászati- és tengervédelmi területekről származó halfajok elkerülése
- A különösen kritikus fogási technikák minimalizálása (vonóhálós halászat, erszényes kerítőháló (fish aggregation devices, FADs)
- A dinamit és a méreg használatának kizárása
- A nem célzott halak halászatának minimálisra csökkentése
- A lehető legkisebb beavatkozás az ökoszisztémába
- A szociális „minimumszint” megtartása a terméklánc minden szintjén – a hajótól a feldolgozáson keresztül egészen az üzletekig (lásd CR-Policy / BSCI CoC) a szállítóink segítségével.

A fenntartható állandó termékkialakítás célját a vízkultúrából származó halak területén a következő kritériumok alapján igyekszünk megvalósítani:

- A növény- és állatvilágra kiható negatív hatások leredukálása
- Fajnak megfelelő tartás és az állomány sűrűsége
- Vadhalászat tilalma takarmányozás céljára
- Szigorú ökonómiai irányvonalak betartása a feldolgozásnál
- Vadfogásból származó tojások és fiatal állatok birtoklásának kerülése
- Kemikáliák és antibiotikumok szándékos felhasználásának kerülése
- Növekedésserkentők és hormonok mellőzése
- A tenyészállatok menekülése a tenyészetből nem lehetséges
- Egy jól működő fekália-, szemét- és vízgazdálkodás megléte
- Genetikailag módosított állatok tenyésztésének és génmódosított tápszerek felhasználásának mellőzése, melyek termesztése miatt őserdőket irtottak ki.
- A szociális „minimumszint” megtartása a terméklánc minden szintjén – a vízkultúripartól a feldolgozáson keresztül egészen az üzletekig (lásd CR-Policy / BSCI CoC) a szállítóink segítségével.

Az ALDI kínálata nem tartalmaz veszélyeztetett halfajokat.

Az ALDI elkötelezte magát a különösen veszélyes halfajták kínálatból történő törlése mellett, így például termékeink között többé nem lesz kapható vörös álsügér sem.
A következő halfajtákról tudatosan lemondunk, amennyiben nem MSC-tanúsítvánnyal rendelkező halászatból származnak:
- Angolna
- Óriás lepényhal
- Viktóriasügér
- Gránátsügér
- Foltos tőkehal
- Ördöghal
- Nyelvhal
- Vágócsík
- Tengeri sügér
- Vörös álsügér
- Közönséges tüskéscápa
- Veszélyeztetett tonhalfajták, mint például a Sárgaszájú tonhal, Vörös tonhal, Nagy szemű tonhal

Az állateledelek területén is követjük céljainkat, igyekszünk olyan halfajtából származó állateledelt kínálni, melyek nem számítanak veszélyeztetettnek.

Fenntartható halászatokból és tenyészüzemekből származó haltermékek előnyben részesítése

Minden további kínálatunkban szereplő terméknek lépésről-lépésre fenntartható kialakításúnak kell lennie. Amikor tehetjük, átállítjuk halkínálatunkat veszélyeztetettről nem veszélyeztetettre. A cél egy olyan tengeri állat- és halászati termékkínálat kialakítása, mely halászatokból és halászati üzemekből származik.
Fenntartható halászatból származó haltermékekre való álállás magába foglalaja:
- a minősített vízkultúrából származó kínálat kialakítása (Bio, GLOBAL G.A.P., ASC)
- természetes vizekből származó kínálat kialakítása (MSC)
- a halak beszerzése egészséges állományból
- azt a halfajt részesítjük előnyben, melyek a következő kímélő metódusokkal lettek fogva:
kerítőháló vagy halgyűjtő (FAD)
kézi-kötelek és hosszúkötelek speciális kör-horoggal (Pole and Line)
• Hálók hozzáidomuló hurok-szélességgel és modern technológiával, melyek a fiatal állatokat és más védendő állatfajok (mint cápák, teknősbékák stb.) elfogását megakadályozzák.

A „tonhal olajban” és „natúr tonhalfilé” termékeink nyersanyagának magas aránya fenntartható fogási metódusokkal került kifogásra (FAD és Pole and Line).

Alternatíva után való kutatás

Kínálatunk értékelése egy független harmadik szervezet (WWF) által, a CR (Corporate Responsibility) szakterületen keresztül következik szoros együttműködésben a beszerzéssel, és a tudományos szereplők – úgy, mint különböző nem kormányzati szervezet (civilek) véleményének figyelembevételével valósul meg.
Ezt az értékelést alapul véve minden érintett terméknél megvizsgáljuk, hogy rendelkezésre állnak-e olyan alternatívák, melyekre át lehet állítani.
Az értékelési folyamat évente aktualizálásra kerül, hogy a megváltozó feltételeket figyelembe lehessen venni.